Daglig leder i Stila Interiør & Styling, Stine Foss Nilsen.
Fotograf: Stine Østby

Skal du selge boligen din? Her er de beste boligstyling tipsene.

Er du usikker på hva som er viktigst og riktigst å forberede før boligen din skal ut på markedet? Daglig leder i Stila Interiør & Styling AS , Stine Foss Nilsen har svarene her!

• Hva er viktigst å gjøre når man skal gjøre klar leiligheten før visning?

Første bud når du skal selge boligen din er å rydde. Når du syns du har ryddet nok; så må du rydde litt til. Ikke glem klesskap og kjøkkenskuffer! På visning blir dette gjerne åpnet av mulige kjøpere, og rot og søl kan gi et negativt inntrykk.

Det vil du ikke. Du skal selge nestemanns drøm, og rot i skap og skuffer kan oppleves lite innbydende for kjøperen, og i verste fall kan resultere i et bud mindre i budrunden. Og så må du vaske, alt. Det sier seg jo egentlig selv, men jeg nevner det likevel

• Hva kan bidra til å gjøre et rom litt penere?

Det er flere ting som er enkle grep for å gjøre rommet litt mer innbydende. Når du skal gjøre klar boligen din for salg selv, så pleier jeg å minne kundene på at den innsatsen man legger i forberedelser er den beste investeringen de gjør for å øke salgsresultatet på boligen.

Det er litt sånn at når du ikke orker eller gidder å fikse mer, eller tenker «nå ser det vel greit ut …? Så kan det være lurt å tenke at den ekstra innsatsen du gjør kan resultere i 50-100-200 tusen mer i en budrunde … og da er det vel kanskje verdt det, eller …?

Så; mal den veggen eller det rommet, fiks den ødelagte stikk-kontakten eller skapdøren og fjern det ødelagte vegg-til-vegg teppet.

Den aller enkleste måten å gi et rom «liv» og dekor, er planter. Gjerne grønne og store, som også har blitt «alles» favoritt igjen de siste årene etter at 70-tallets fikk sin renessanse i interiøret igjen for noen år siden. Også kan du ta dem med deg til din neste bolig, så investeringen er ikke forgjeves.

Man bør tenke nøytralt og enkelt. Maks 3 farger i et rom, og da helst i samme «familie,» for eksempel varme eller kalde toner. Du kan gjerne finne en aksentfarge som bryter i for eksempel. lys, en dekorpute eller en detalj, men ikke bli for ivrig – for all del; unngå rødt!

Rødt er den første fargen øyet oppfatter når man kommer inn i et rom, og stjeler derfor mye oppmerksomhet – og er en «vanskelig» farge i for et uerfarent øye å dekorere med. Og selv om du skal og bør rydde godt, er det faktisk viktig å ikke fjerne altfor mye. Da vil boligen virke «kald» og lite innbydende.

Det er forskjell på å rydde og fjerne, det handler om å finne balansen.Også har alle boliger noe som kan og bør fremheves – et «selling-point».

Det kan være den bittelille balkongen, eller en kjempestor hage – eller utsikten over byen din. Kanskje er det takhøyden, stukkatur eller det nye og lekre kjøkkenet eller badet? Stort soverom, eller en stue med store vinduer ut mot det vakre omgivelser.

Absolutt alle boliger har minst ett «selling-point» som bør fremheves og legges litt ekstra søkelys på. Er det badet, så lag spa! Er det spisestuen, så dekk et lekkert bord! Store vinduer og flott utsikt, fjern «krimskrams» fra vinduskarmen. Er det uteplassen, så plante og lag verdens beste atmosfære med lykter, tekstiler etc. – uansett årstid! Også er det lov å «herme» etter spesialistene. Sjekk gjerne Instagram for inspirasjon (@stilainterior)

• Hvordan kan man øke romfølelsen?
Ja, her er det mange ting man kan gjøre, faktisk. Først er det jo viktig å se på størrelsen på møbler og møbleringsplan.

Kanskje bør sofaen byttes i en mindre eller sengen flyttes til motsatt vegg på soverommet? Kanskje har man en lenestol som tar for nye plass, eller 2 spisestoler for mye rundt bordet.

boligstyling Stila Interiør & Styling

Foto og styling: Stila Interiør & Styling AS

Prøv å se alle rom med «nye øyne»; er det noe som ikke må stå der det står eller kan flyttes litt rundt på? Det å skape romfølelse er essensielt før foto og visning – og for å presentere boligen som «større» og gi inntrykk av plass til nye eiers «alle store møbler».

Ellers bør man velge lyse farger i tekstiler og tepper, speil på motsatt vegg for vindu som gir det naturlige lyset refleksjon og slipp lyset inn! Bytt gjerne til lyse/lette gardiner, dra opp persienner etc. Mye lys inn i et rom gir umiddelbar større romfølelse.

Velg også store bilder. Og da mener jeg det bildet du tenker er for stort! Det er ganske vanlig at jeg møter mennesker som tenker at «nei, det bildet er jo altfor stort til den veggen – og det rommet. Men sjekk selv; det gir definitivt motsatt effekt.

Et lite tips til er også å male gulvlister i samme farge som vegg. Dette vil gi en optisk følelse av mer takhøyde. Om man eventuelt maler opp boligen før salg, så unngå å sette opp de gamle taklistene igjen – og har du taklister bør disse også males i veggfarge.

• Er det noe spesielt man bør ta seg råd/tid til å fikse eller bytte før visning?
Her er jo budsjett og hvor «handy» man er litt avgjørende, men alle kan gjøre litt og har råd til noe. Eller kjenner noen som kan hjelpe.
Men dropp «ekstrem makeover»! Du kommer langt med å rydde og fjerne, vaske godt, male, pynte og presentere på best mulig måte!’

Om du ikke har budsjett eller tid til det, så dropp større investeringer som full oppussing av kjøkken og bad – men bytt gjerne dørhåndtak, støpsler, lyspærer, kjøkkenbenk eller armatur – og mal over de gamle skapdørene.
Tenker du at det ikke er nok, og vil sikre deg et enda bedre boligsalg, så ville jeg heller investert noen av de pengene du tenkte å bruke på nytt bad eller kjøkken på skikkelig god og profesjonell styling.

• Noe man bør unngå?
Barnehagebilder, Bibel og barskap er eksempler på ting som bør fjernes før boligsalget. Det er en fin balanse her, og hjemmet ditt bør nøytraliseres, men ikke gjøres «tomt» som sagt. Dette er for å gi mulige kjøpere en følelse av at «her vil vi bo!», og for å unngå negative tanker om hva du leser i, drikker eller hvem av barna dine som går i klassen til … osv.

Også må du gjerne tenne lys, men unngå for all del duftlysene! Det kan hende du elsker luften av lavendel eller musk – mens kjøperen din blir kvalm og tenker «fy fader … for en lukt!» i det han eller hun løper ned trappen fra visningen din og på vei til neste visning i nabogaten … og legger inn bud på denne. Og dropp bakst og andre «duft-effekter». Det enkle er ofte det beste. Vask godt med såpe– og la det være det.

• Er det noe spesielt som kan være lurt å huske på?
Belysning er viktig – og særlig at det er nok lys i boligen i vinterhalvåret og når mørket kommer! Bytt ut alle lyskilder på lamper og spotter etc. – om ikke annet for å være sikker på at pæren «går» i det eiendomsmegleren slår på lyset 10 min. før boligen skal fylles av mulige kjøpere på visning.
Og vær alltid beredt! I et hektisk boligmarked er det blitt veldig vanlig med privat-visninger – til alle tider.

Så hold boligen ryddig og alle rom rene og pene, ikke la klesvasken vokse eller uteplassen forfalle. Man må leve litt «rett opp og ned» før boligen er solgt. Din boligkjøper kan være den som kommer sammen med megleren allerede klokken fire … og du er jo på jobb til fem … (!). Og igjen, finn ditt selling-point. Alle boliger har som sagt noe som får hjertepumpa til å gå litt ekstra hos mulige kjøpere – så fremhev dette.

Husk at du skal selge nestemanns drøm …!