Start med en verdivurdering om du tenker på å selge bolig

Når du skal selge bolig er det viktig å få en riktig verdivurdering på boligen din i det markedet du skal selge i, og det gir også en trygghet og vite hva du kan by på.

De fleste meglere i dag annonserer med helt gratis verdivurdering av boligen og uforpliktende tilbud. Om du skal selge, refinansiere boliglånet for en bedre rente eller rett og slett bare er nysgjerrig, er det greit å vite hva boligen din er verdt i dagens marked. Og boligen din er kanskje verdt mer enn du tror?

Men det er ikke dermed sagt at du bør velge den megleren som gir deg den høyeste verdivurderingen, verdivurderingen bør være realistisk. Det kan være greit og ha et godt sammenligningsgrunnlag, og derfor be om verdivurdering eller befaring fra flere meglere.

E-takst -standarden for verdivurdering av bolig

E-takst har etter hvert blitt den nye standarden for verdivurdering i Norge, og behovet for dokumentasjon for prissetting av boliger har vært etterspurt av Finanstilsynet. Når du skal bruke verdivurderingen som dokumentasjon ovenfor en tredjepart, holder det ikke med en muntlig verdivurdering. Og for å kunne forhindre hvitvasking, forfalskning og manipulering av verdivurderingen, har nettopp E-takst blitt utviklet.

Med dagens E-takst vurderes ofte verdien ut ifra prisstatistikk, beliggenhet og infrastruktur. En E-takst sendes direkte til banken fra megleren, gjennom en felles database. På den måten kan bankene være sikre på at verdivurderingen er ekte. Og unngå at verdivurderingen blir satt kunstig høyt. Om du trenger en E-takst, kan det være at du må betale noe for denne tjenesten.

Verdivurdering sier ikke noe om boligens tekniske standard

Det er også viktig og ta med seg at en verdivurdering ikke sier noe om boligens tekniske standard, men er en vurdering av megler ut ifra befaring, boligens generelle standard, dokumentasjon og prisstatistikk i området. E-taksten behøver derfor ikke å være samsvarende med boligens prisantydning. Prisantydning er summen megler, og selger mener det er mulig å få ut ifra tilstandsrapporten og ønsker. Mens E-taksten er meglers vurdering av hva man sikkert kan vente seg og få for boligen.

Ring oss gjerne på telefon

Har du spørsmål, eller lurer på noe i forbindelse med boligsalget ditt? Ta kontakt med oss i dag, vi hjelper så gjerne.

Da gleder vi oss til å høre fra deg!

[contact-form-7 id=”170″ /]